Ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα

P1090703-960

Μετά από πολύ χρόνο, ξοδεύοντας απίστευτες εργατοώρες και πάρα πολλά  χρήματα, όλα δείχνουν ότι ο στόχος να παράγουμε φράουλα 12 μήνες το χρόνο μάλλον πραγματοποιείται.

Νιώθουμε πολύ ευτυχισμένοι, διότι είμαστε οι πρώτοι βιοκαλλιεργητές που καλλιεργούμε φράουλα στην Ελλάδα, από το 1996, την αγαπήσαμε, γίναμε ένα με αυτή, την αναδείξαμε και μας ανέδειξε. Γι αυτό το λόγο το γιορτάσαμε  με την καρδιά μας και αισθανθήκαμε την ανάγκη να το μοιραστούμε και μαζί σας.

Προτείνουμε στους βιοκαταναλωτές να μας δοκιμάσουν. Εκτός από αρώματα, γεύση, γλύκα, η φράουλά μας εμπεριέχει και πολύ αγάπη γιατί εμείς της έχουμε δώσει πολύ αγάπη

Πάντα τέτοια γιατί τα έχουμε ανάγκη.

 

Τι είναι οργανική – βιολογική γεωργία

Η οργανική γεωργία δεν είναι ένας ακόμα τρόπος καλλιέργειας της γης αλλά μια ανάγκη. Είναι ο συνδυασμός της κατανόησης των προβλημάτων του περιβάλλοντος, της ανάγκης της προστασίας του οικοσυστήματος και της εφαρμογής γεωργικών πρακτικών φιλικές προς το περιβάλλον. Οφέλη βιολογικής γεωργίας – προϊόντα βιολογικής γεωργίας Τα οφέλη από την εφαρμογή βιολογικών μεθόδων καλλιέργειας είναι πολλαπλά:

  1. Προστατεύει το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα από τη μόλυνση, που προέρχεται από τη χρήση χημικών και νιτρικών ουσιών στη συμβατική γεωργία,
  2. Συντελεί στην αειφορία του εδάφους, καθώς δεν βασίζεται στην υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων και στη μονοκαλλιέργεια η οποία εξαντλεί τα εδάφη και δεν εφαρμόζεται στη βιολογική γεωργία,
  3. Προστατεύει τη χλωρίδα και την πανίδα βοηθώντας έτσι στη δημιουργία ενός πιο υγιούς οικοσυστήματος,
  4. Προστατεύει τη βιοποικιλότητα και βάζει φραγμό στη χρήση γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών,
  5. Είναι λύση στο πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας των Ελλήνων παραγωγών που με το μικρό κλήρο που διαθέτουν μπορούν να παράγουν ποιοτικά προϊόντα,
  6. Προστατεύει την υγεία των ίδιων των παραγωγών που αποφεύγουν την επαφή με επικίνδυνα χημικά.

Όλα αυτά συντελούν ώστε το τελικό παραγόμενο προϊόν φυτικής ή ζωικής προέλευσης ακόμα και μεταποιημένα να είναι εξαιρετικά ασφαλές για τον καταναλωτή και το περιβάλλον διότι δεν περιέχει χημικές ουσίες όπως ζιζανιοκτόνα ,εντομοκτόνα ή χημικά λιπάσματα. Επίσης δεν περιέχουν συστατικά από ΜGOS και πρόσθετα ή συντηρητικά που είναι επικίνδυνα για την υγεία. Τα επεξεργασμένα με βιολογικό τρόπο προϊόντα είναι πιο αγνά γιατί δεν επιτρέπεται η ακτινοβόληση και άλλες διεργασίες επιζήμιες για την υγεία του καταναλωτή

Προστασία καταναλωτή – έλεγχος βιολογικών προϊόντων

Τα βιολογικά προϊόντα σήμερα στην Ελλάδα είναι ασφαλή για τον καταναλωτή επειδή ασκείται αυστηρός έλεγχος από τους φορείς πιστοποίησης και τους επιβλέποντες οργανισμούς. Ο έλεγχος βασίζεται στον κανονισμό της ΕΟΚ 2092/91 που είναι κοινός για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο έλεγχος από τον φορέα πιστοποίησης διενεργείται σε όλα τα στάδια παραγωγής και διάθεσης των βιολογικών προϊόντων με τακτικούς και έκτακτους ελέγχους καθώς και δειγματοληψίες για τον εντοπισμό υπολειμμάτων από την πιθανή παράνομη χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Ο ίδιος ο καταναλωτής πρέπει να είναι ενημερωμένος και να διαβάζει την ετικέτα του προϊόντος αναζητώντας το όνομα του φορέα πιστοποίησης ,τον κωδικό του φορέα πιστοποίησης ,τον κωδικό πιστοποίησης των παραγωγών και το στάδιο πιστοποίησης, μεταβατικό στάδιο ή βιολογικό στάδιο. Μεταβατικό στάδιο είναι ο χρόνος που χρειάζεται μια συμβατική καλλιέργεια να μετατραπεί σε βιολογική. Στις δενδρώδεις και πολυετείς καλλιέργειες είναι τρία χρόνια ενώ στις ετήσιες δύο. 

 

Συνταγή για Ψωμί

 υλικά:

 400 γραμμ. αλεύρι βιολογικό

 3 ποτηράκια νερό

 λίγο ελαιόλαδο βιολογικό

 4 γραμμ. μαγιά

προετοιμασία:

Ζυμώνουμε όλα τα συστατικά, περιμένουμε να φουσκώσει λίγο το μίγμα. Ξαναζυμώνουμε και μετά δίνουμε το σχήμα που θέλουμε.

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς περίπου ένα τέταρτο. Καταλαβαίνουμε εάν το ψωμί είναι έτοιμο με τον εξής τρόπο: Κρατάμε το δείκτη του χεριού σε κλειστή θέση και κτυπάμε το ψωμί. Εάν "κουδουνίζει" είναι έτοιμο να οδηγηθεί στο στομάχι μας.

Κατά προτίμηση με ελιά βιολογική, ντομάτες φρέσκιες βιολογικές, ίσως και σαλάτα αγκινάρα.